Een stamboomhond is vaak wat duurder dan een hond zonder stamboom. Dat verschil is logisch. De fokker van een stamboomhond maakt kosten voor gezondheidsonderzoeken, voor de keuze van goede ouderdieren, het welzijn van de moederhond, begeleiding bij een goede dekking en geboorte, socialisatie, inentingen, het dierenpaspoort, nestcontrole, DNA-opslag, stamboom, chippen etc.

 

Waarom is kiezen voor een stamboomhond dan toch belangrijk?

 

1.Rashonden hebben specifieke eigenschappen. Zo weet je zeker dat je een hond krijgt die goed bij je past, qua karakter, uiterlijk en de hoeveelheid activiteit die hij nodig heeft. 

2. Je werkt door het kopen van een stamboomhond mee aan dierenwelzijn. Rasverenigingen stellen gezondheidseisen op, er zijn verplichte gezondheidsonderzoeken en een fokker moet zich houden aan regels om het welzijn van de moederhond en pups te beschermen. De fokker moet zich ook houden aan regels om inteelt te voorkomen. Een stamboompup wordt dus met veel zorg gefokt.

3. Om te controleren of een fokker aan alle gezondheids- en welzijnseisen voldoet, wordt ieder nest gecontroleerd door de Raad van Beheer.

4. Op de site van de Raad van Beheer kun je de stamboom en gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren terugvinden. Zo kun je als koper controleren of je pup uit een goed nest komt.

5. Je pup groeit op in een huiselijke omgeving en wordt dus al voor een deel gesocialiseerd.

6. De moederhond is altijd aanwezig en kun je dus zien.

7. Alle stamboompups krijgen een chipnummer.